Με επιλογή (Click) μπορείτε να δείτε την εικόνα σε μεγένθυση

Παρουσία του Υπουργού Παιδείας το ετήσιο μνημόσυνο των αδελφών Σιβιτανίδη

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 9:30 π.μ. τελέστηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη το ετήσιο μνημόσυνο των αδελφών Βασιλείου και Λουίζου Σιβιτανίδη, ιδρυτών του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκου Φίλη.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της Σιβιτανιδείου, από τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κου Ιερώνυμου Β’, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη.Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης, ο Πρωτοσύγκελος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, μετέφερε την ευλογία και τους χαιρετισμούς του και μεταξύ άλλων είπε: «Η βούλησή τους, να είναι πρόεδρος της Σιβιτανιδείου Σχολής ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, δεν είχε συμβολικό ή διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά αποκάλυπτε την κομβική σημασία που απέδιδαν οι ίδιοι στην Εκκλησία και τη συμβολή που μπορούσε να έχει στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού τους οράματος. Είναι πολύ όμορφο να πιστοποιούμε με την προσευχή μας και τη δέηση τούτη, οτι η μνήμη δύο ανθρώπων που αγάπησαν την παιδεία και την βοήθησαν ποικιλοτρόπως είναι όντως αιωνία. Μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι, μέσω της διαθήκης τους, έδωσαν σε αυτό το Ιδρυμα εξέχουσα θέση στην εκκλησία, κάτι το οποίο είναι ένα μήνυμα νοήματος ζωής. Να είναι αιωνία λοιπόν η μνήμη τους, να μας εμπνέει, να μας καθοδηγεί και να βρίσκονται πολλοί μιμητές αυτών των ανθρώπων».

Ο Διευθυντής του 4ου ΕΠΑ.Λ. κ. Ιωάννης Βλάνδος στο λόγο του μίλησε με σαφή, επίκαιρο και γλαφυρό ύφος για τη ζωή και το έργο των αδερφών Σιβιτανίδη, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για αυτούς, για να φτάσει στην Σιβιτανίδειο του σήμερα, σκιαγραφώντας την πορεία, την εξέλιξη και την υπάρχουσα κατάσταση του Ιδρύματος. Αναφέρθηκε σε μελλοντικές καινοτόμες δράσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με το Υπουργείο και με την ιδιαίτερη μέριμνα του Υπουργού, στους ανθρώπους που έχουν προσφέρει τα μέγιστα όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσει η Σιβιτανίδειος σημερα σε αναβαθμισμένο επίπεδο, προσφέροντας ολοκληρωμένη εκπαίδευση και κατάρτιση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σιβιτανιδείου, κ. Γεώργιος Κοτονιάς, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, και είπε τα εξής: «Σήμερα είναι μεγάλη χαρά για μας, που με την παρουσία σας τιμάται το μεγαλείο της μνήμης των αδελφών Σιβιτανίδη.  Η επιθυμία και το πνεύμα των ιδρυτών δημιουργεί σε μας ιδιαίτερη υποχρέωση, ως εκφραστές της θέλησής τους να παραμείνει το δημιούργημά τους πάντα πρωτοπόρο και στην πράξη κοινωφελές.

Το Ίδρυμα άντεξε επί 9 δεκαετίες, στάθηκε αλώβητο από συγκυρίες άσχημες, συμπληγάδες συμφερόντων για να προσφέρει γνώση, τέχνη, επαγγελματισμό και κατάρτιση στα ελληνόπουλα και όχι μόνο, για να αποδώσει τη φιλοπατρία του σε καιρούς χαλεπούς, που απαιτούσαν τόλμη, προβληματισμό για την προάσπιση των ιδεωδών μας.   Σ’ αυτό λοιπόν το ασφαλές «λιμάνι» της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, είμαστε εδώ όλοι εμείς να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αείμνηστους Ιδρυτές – Ευεργέτες αδελφούς Βασίλειο και Λουίζο Σιβιτανίδη.

Κύριε Υπουργέ, είμαι σίγουρος ότι η εδώ σημερινή παρουσία σας δίνει μήνυμα αισιοδοξίας, στήριξης και αμέριστης συμπαράστασης στο Ίδρυμα και τους εργαζόμενους σ’ αυτό. Σας υποσχόμαστε ότι θα ανταποκριθούμε της εμπιστοσύνης σας με ολοένα και μεγαλύτερη δημιουργική διάθεση και ζήλο, υπό την σκέπη και την ευλογία του Προέδρου του Δ.Σ. Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας και με την ξεχωριστή παρουσία του κ. Προέδρου και του κ. Αντιπροέδρου του Ν.Σ.Κ. 

Ας φυλάξουμε τις αξίες και τα σύμβολά μας ώστε να μην ξεθωριάσουν. Ευχαριστώ».

Τέλος, ανέβηκε στο βήμα ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκος Φίλης, ο οποίος αρχικά τόνισε το γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι πέρα από το επαγγελματικό τους καθήκον, εκπληρώνουν εθελοντικά και το προσωπικό και ηθικό τους καθήκον και αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ευεργεσίας των αδελφών Σιβιτανίδη. Έφερε παραδείγματα από ανθρώπους που πριν από κάποια χρόνια διέπρεψαν με τα επαγγέλματα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό και προέρχονταν από το χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κάνοντας ευθεία σύγκριση με τη σημερινή εποχή που στη χώρα μας αυτοί οι τομείς δεν έχουν πλέον ούτε εξέχουσα θέση ούτε και την απαραίτητη επαγγελματική ή κοινωνική αναγνώριση. Δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση -αλλά και ο ίδιος- θα φροντίσουν να αλλάξει αυτό, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο παραγωγικής ανασυγκρότησης. «Η έξοδος από την κρίση στο ξέφωτο της ανάπτυξης προϋποθέτει ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα και χωρίς ταβάνι» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια, ενώ παρουσίασε ένα πλάνο αλλαγών στα ΕΠΑ.Λ. (το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί) που θα δίνει στα παιδιά πέρα από εξειδικευμένες γνώσεις και γενικές, συνδυάζοντας τη μόρφωση με τις δυνατότητες της επαγγελματικής προοπτικής. Με αφορμή παλαιότερες περιόδους απολύσεων, αναταραχών και προβλημάτων στον χώρο της κατάρτισης, δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η μείωση, αλλά η περαιτέρω αξιοποίηση όλων των εκπαιδευτικών στο έπακρον.
Τέλος, τη χαρά όλων προκάλεσαν τα λόγια του: «Θέλουμε η Σιβιτανίδειος να είναι ένας χώρος πειραματικός για την τεχνική εκπαίδευση», ενώ δεσμεύτηκε να δουλέψει ο ίδιος προσωπικά το πλάνο υλοποίησης αυτής της ιδέας με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθησαν ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας, ο πρόεδρος και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σιβιτανιδείου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλείου, ο Γενικός Διευθυντής, εκπρόσωποι και διευθυντές από τις σχολικές μονάδες, το Ι.Ε.Κ., τη Σ.Ε.Κ., το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ2, εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και μαθητές.

Ακολούθησε συνάντηση των παρευρισκομένων στην αίθουσα του Δ.Σ. της σχολής, όπου συζητήθηκαν σε όμορφο, πολιτισμένο και συναινετικό κλίμα θέματα ποικίλης ύλης και αρκετοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κ. Υπουργό, ο οποίος κατά την αποχώρηση του ήταν ικανοποιημένος από την παρουσία του στη Σιβιτανίδειο και ευχαρίστησε θερμά τους ιθύνοντες για την πρόσκληση που του έγινε.


DSC 1176DSC 1177DSC 1178DSC 1179DSC 1188DSC 1193DSC 1197FILISVLANDOSKOTONIASDSC 1202DSC 1210DSC 1215DSC 1224DSC 1228