Με επιλογή (Click) μπορείτε να δείτε την εικόνα σε μεγένθυση

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΔΕΛΦΩΝ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΗ 2/6/2017

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 9:30 π.μ. τελέστηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη το ετήσιο μνημόσυνο των αδελφών Βασιλείου και Λουίζου Σιβιτανίδη, ιδρυτών του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της Σιβιτανιδείου, από τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’, Διευθυντή του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Συμεών Βενετσιάνο.

Μετά το τέλος του μνημοσύνου, ο Πανοσιολογιότατος απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, μεταφέροντας την ευλογία και τις ευχές του Μακαριότατου, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος.

Η Διευθύντρια του ΚΕΔΙΒΙΜ2 κ. Παναγιώτα Βασιλείου στο λόγο της αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των αδερφών Σιβιτανίδη, τονίζοντας τα εξής: «Η ίδρυση της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων είναι κληροδότημα μιας δωρεάς δύο πετυχημένων και διορατικών επιχειρηματιών των αδελφών Βασιλείου και Λοΐζου Σιβιτανίδη. που προς ανάπαυση της ψυχής τους τελούμε σήμερα με ευλάβεια επιμνημόσυνη δέηση. Είναι ακόμα μία ευκαιρία για να αναγνωρίσουμε το έργο τους. Η επιθυμία των αδερφών Σιβιτανίδη για την δημιουργία ενός πρωτοποριακού για την εποχή Σχολείου, που θα βοηθήσει την εκβιομηχάνιση της χώρας και θα πρωτοστατεί σε κοινωνική προσφορά έγινε τελικά πραγματικότητα με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, το οποίο προβλέπει την ίδρυση της Σχολής και την αποδοχή της δωρεάς στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Ωστόσο, οι διορατικοί και ευφυέστατοι ιδρυτές επιθυμούν διακαώς μια αυστηρή και δίκαιη διοίκηση του Ιδρύματος, η οποία θα είχε στραμμένο το βλέμμα και την προσοχή της πέραν του εκπαιδευτικού της χαρακτήρα και στο κοινωφελές έργο αυτής. Έτσι αποφασίζει και εναποθέτει την τύχη της Σχολής στα χέρια των εκπροσώπων του Θεού με θεσμικό Πρόεδρο τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, του Νόμου ήδη μετέχουν στο Δ.Σ ο Πρόεδρος και ένας Αντιπρόεδρος του Ν.Σ.Κ. και του Κράτους, μέλη επίλεκτους».

Στη συνέχεια η κα Βασιλείου έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για την προσφορά της Σιβιτανιδείου Σχολής στην Ελληνική κοινωνία και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Σιβιτανίδειος σε λίγα χρόνια θα συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, προσφοράς και δημιουργικότητας. Χρόνια προσπάθειας, χρόνια εξέλιξης, χρόνια αναβάθμισης της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, καινοτομίας, πρωτοπορίας, εφαρμογής νέων ιδεών και ολιστικής προσφοράς στην ελληνική Παιδεία. Η Σιβιτανίδειος Σχολή μιλάει στην ελληνική κοινωνία μέσω των έργων της, μέσω των αποφοίτων της, μέσω των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων της. Το Σιβιτανίδειο Ίδρυμα αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους του και τις δράσεις τους, παίρνει ζωή από το έμψυχο δυναμικό του παρελθόντος, του παρόντος και φυσικά του μέλλοντος. Το Σιβιτανίδειο Ίδρυμα είναι ο αντίκτυπος του έργου των μαθητών, των σπουδαστών, των καθηγητών, των εκπαιδευτών, των εργαζομένων του. Το κτίριο και οι εγκαταστάσεις που τόσο απλόχερα παρέδωσαν οι ευεργέτες μας, ενσαρκώνουν το όραμά τους για προσφορά στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική παιδεία και οικονομία, επιπλέον όμως φιλοξενούν τα όνειρα, τα έργα και τις ψυχές εκατοντάδων ανθρώπων που υπηρέτησαν σε αυτό το Ίδρυμα, που πειραματίστηκαν σε αυτά τα εργαστήρια, που σπούδασαν σε αυτές τις αίθουσες και εξέλιξαν την ελληνική κοινωνία».

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο Αντιπεριφεριάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής, ο Δήμαρχος Καλλιθέας, ο Πρόεδρος και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σιβιτανιδείου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι και Διευθυντές από τις σχολικές μονάδες, το Ι.Ε.Κ., το Πειραματικό Ι.Ε.Κ., το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ2, εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, συνάδελφοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά και μαθητές.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση των παρευρισκομένων στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής.