Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων

 

Μέσα στην Σχολή λειτουργεί Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Βασίλειο.

Οι Εθνικοί Ευεργέτες μας  ήθελαν μεν να προσφέρουν στους μαθητές όλα τα εφόδια για την επαγγελματική τους επιτυχία, αλλά και να διαπλάσουν τίμιους πολίτες με ορθόδοξο χριστιανικό ήθος. Έτσι, ανάμεσα στις τάξεις πρόβλεψαν χώρο για ένα εκκλησάκι, το οποίο εξόπλισαν με όλα τα απαραίτητα: ιερά σκεύη, βιβλία και αντικείμενα. Το εκκλησάκι αυτό λειτουργούσε σχεδόν σαν ‘’ενορία’’ μέσα στην Σχολή.

Όλα τα ξύλινα – ξυλόγλυπτα αντικείμενα ( θύρες, δεσποτικό, παραθρόνιο, άμβωνας, προσκυνητήρια, καθίσματα κλπ., το τέμπλο με τις εικόνες του κι ένα ψηφιδωτό του 1959) είναι έργα καθηγητών και μαθητών της Σχολής.

Σήμερα τελούνται Θείες Λειτουργίες σε τακτική βάση, χαιρετισμοί της Παναγίας κατά την μεγάλη Σαρακοστή, καθώς και άλλες ακολουθίες, ανάλογα με τις ανάγκες και την επιθυμία των μαθητών, του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού.

Κάθε χρόνο στις 3 Ιουνίου τελείται το Μνημόσυνο των αδελφών Βασιλείου και Λουϊζου Σιβιτανίδων με την παρουσία πολλές φορές του εκάστοτε Αρχιεπίσκοπου.

Ο ετήσιος εορτασμός του Ιερού Ναού συνδυάζεται με την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ημέρα αφιερωμένη και στην μνήμη όλων των καθηγητών και λοιπών υπαλλήλων που υπηρέτησαν στη Σχολή μας.

Τα λιγοστά έσοδα του Ιερού Ναού της Σιβιτανίδειου διατίθενται για την ενίσχυση απόρων μαθητών της Σχολής και άλλων κοινωνικών ιδρυμάτων της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα υπεύθυνος του Ιερού Ναού της Σχολής είναι ο Πατήρ Ανάργυρος Σιγάλας, Θεολόγος, εκπαιδευτικός της Σιβιτανιδείου Σχολής.

Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτιρίου της Σχολής.