Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων

Η Σιβιτανίδειος Σχολή είναι ίσως το μοναδικό Σχολείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα που στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί μουσειακός πολυχώρος. Από το Διάταγμα ιδρύσεως του οργανισμού της Σιβιτανιδείου Σχολής προβλέπεται η λειτουργία Μουσείου εντός της Σχολής. Σύμφωνα με το άρθρο 68 του ιδρυτικού διατάγματος σκοπός του μουσείου είναι να παρουσιάζει:

  • Τα εποπτικά όργανα διδασκαλίας
  • Πρότυπα έργα που παράγονται από τους μαθητές της Σχολής

Το 2011 το μουσείο αναβαθμίζεται και μετονομάζεται σε "Μουσειακός Πολυχώρος Σιβιτανιδείου Ιδρύματος - Ιάκωβος Καμπανέλης" προς τιμήν του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα ο οποίος απεβίωσε την χρονιά αυτή και υπήρξε μαθητής της Σιβιτανιδείου Σχολής. Πιο συγκεκριμένα, την δεκαετία του 1930 η οικογένεια του Ιάκωβου Καμπανέλη αντιμετωπίζοντας βιοποριστικά προβλήματα μετακομίζει από τη Νάξο στην Αθήνα. Εγκαθίστανται στο Μεταξουργείο. Tην ημέρα ο Ιάκωβος Καμπανέλης εργάζεται και το βράδυ σπουδάζει σχεδιαστής τεχνικού σχεδίου στη νυχτερινή Σιβιτανίδειο Σχολή.

Η απόφαση του Δ.Σ. της Σιβιτανιδείου Σχολής αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Δ.Σ. της Σιβιτανίδειου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, επιθυμώντας να τιμήσει τον παλαιό μαθητή της, Ιάκωβο Καμπανέλλη, για το εξαιρετικό σε έκταση και ποιότητα συγγραφικό του έργο και γενικότερα για τη διακεκριμένη δημόσια παρουσία του, αποφάσισε ομοφώνως να δώσει το όνομά του σε έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς τεχνολογικούς εκθεσιακούς χώρους, το Μουσειακό Πολυχώρο της Σχολής.»

Σήμερα το μουσείο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικείμενα από την μακρόχρονη ιστορία της Σχολής, ενώ κάποια ακόμα αντικείμενα εκτίθενται στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ισόγειο της Σχολής.

Το Μουσείο είναι επισκέψιμο σε σχολικές μονάδες κατόπιν συνεννοήσεως.