Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων

Η Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή συμμετείχε δυναμικά στο ειδικό ένθετο αφιέρωμα στις καινοτομίες των σχολείων στο 2ο Spoudase Festival που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 19 και 20 Μαϊου 2018.

Η Σιβιτανίδειος συμμετείχε με τρία εκθέματα, το «έξυπνο σπίτι», μηχανή CNC και 3D εκτυπωτή.

Οι εκπαιδευτικοί της Σχολής με τη μηχανή CNC και τον 3D εκτυπωτή έκαναν εκτυπώσεις στους επισκέπτες.

Το ενδιαφέρον των μαθητών που επισκέφθηκαν την έκθεση τράβηξε η κατασκευή του «έξυπνου σπιτιού» αποτελεί ομαδική εργασία μαθητών του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

Ο σκοπός της κατασκευής είναι αποτέλεσμα ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα μαθήματα του τομέα, ώστε οι μαθητές μέσα από τους ρόλους που αναλαμβάνουν να κατακτούν τη γνώση γύρω από τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, τη λειτουργία και τη διαχείρισή τους μέσω μικροεπεξεργαστή (πλατφόρμα Arduino) και την ένταξη τους μέσα σε πραγματικά δεδομένα όπως ένα σπίτι (κατασκευή μακέτας).

Οι λειτουργίες οι οποίες ελέγχονται ηλεκτρονικά είναι οι κάτωθι :

  • Έξυπνη διαχείριση ενέργειας, όπου με τη βοήθεια ενός αισθητήρα θερμοκρασίας, το σπίτι αντιλαμβάνεται την εξωτερική θερμοκρασία και με βάση τις ρυθμίσεις του μικροελεγκτή ενεργοποιείται ο κλιματισμός ή το ενεργειακό τζάκι.
  • Έξυπνος φωτισμός, σύμφωνα με τον οποίο, ανάλογα με τη στάθμη της περιβάλλουσας φωτεινής ακτινοβολίας , το σπίτι μέσω του μικροελεγκτή αντιλαμβάνεται πότε νυχτώνει και ενεργοποιεί αρχικά τα φώτα κήπου και μετά τα φώτα του σπιτιού.
  • Έξυπνη ανίχνευση κίνησης, κατά την οποία με τη βοήθεια του κατάλληλου αισθητηρίου, ανιχνεύεται αλλαγή στην κατάσταση του χώρου και ενεργοποιείται ηχητικό σήμα κινδύνου.
  • Αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού καθόδου / ανόδου τέντας ανάλογα με την ύπαρξη ή μη βροχόπτωσης.

Την ευθύνη της εφαρμογής και παρουσίασης για το «έξυπνο σπίτι» είχαν οι επιβλεποντες καθηγητές Ιωάννης Κυριάκης και Μαρία Φαφαλιού.