Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων

Την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 και ώρα 9:30 π.μ. τελέστηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη το ετήσιο Αρχιερατικό μνημόσυνο των αδελφών Βασιλείου και Λουΐζου Σιβιτανίδη, Ιδρυτών του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της Σιβιτανιδείου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών και Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών, εκπροσώπου του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, μεταφέροντας την ευλογία και τις ευχές του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κου Ιερώνυμου Β’, Προέδρου του Δ.Σ. του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος μεταξύ άλλων τόνισε « Ο ύμνος Αιωνία η μνήμη που μόλις ψάλαμε δεν έχει ένα χαρακτήρα αναμόχλευσης της μνήμης, δεν έχει ένα χαρακτήρα ενός άγονου ιστορικού ταξιδιού απλός για να μην ξεχάσουμε κάποιους, αυτό είναι το λιγότερο για ανθρώπους όπως εμείς που είμαστε ευεργετημένοι από αυτούς τους ανθρώπους και θα ήταν τουλάχιστον αγνωμοσύνη και απρέπεια να μην ενθυμούμεθα αυτούς χάρις την προσφορά των οποίων υπάρχει αυτό το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Αλλά το Αιωνία η μνήμη έχει ένα βαθύτερο νόημα μιας και είναι το νήμα που συνδέει εμάς τους σημερινούς με αυτούς τους ανθρώπους. Και το νήμα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μία έμπνευση και μία καθοδήγηση και μια γραμμή για το πώς πρέπει να κινηθούμε και εμείς σήμερα ακολουθώντας τα δικά τους βήματα. Η μνήμη τους θα είναι αιώνια μονάχα αν ακολουθήσουμε αυτό που εκείνοι, θέλησαν έδειξαν και πρόσφεραν. Αυτό το έχει αφουγκραστεί και ο Συνταγματικός νομοθέτης που σέβεται ιδιαίτερα τη βούληση αυτών των ανθρώπων που προσεφέραν για το κοινό καλό, και την κοινή ωφέλεια, την περιουσία και την ζωή τους. Γι΄αυτό και η βούληση του διαθέτη απολαμβάνει ιδιαίτερης συνταγματικής και νομικής προστασία και η βούληση αυτή δεν μπορεί να αλλάζει εύκολα ούτε μπορεί να μεταβάλλεται με τους αέρηδες της κάθε εποχής. Η βούληση της ιστορίας και της ανθρωπιάς δεν πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος αλλά όπου οδηγεί η αιώνια μνήμη των ανθρώπων της προσφοράς».

Στη συνέχεια η Υποδιευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου κ. Αθηνά Μποζίκη στο λόγο της μίλησε για τη ζωή και το έργο των αδερφών Σιβιτανίδη, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για την προσφορά της Σιβιτανιδείου Σχολής στην Ελληνική κοινωνία και μεταξύ άλλων τόνισε «Η αξία της δωρεάς τους τεράστια, αφού η ίδρυση της Σχολής σηματοδοτεί για την Ελλάδα, το πέρασμα από μια εμπειρική επί το έργο μαθητεία, στα τεχνικά επαγγέλματα, σε ένα καθεστώς συστηματικής και οργανωμένης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Έχοντας πάντα ως πρότυπο τις Τεχνικές Σχολές των ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης και εναποθέτοντας τη διοίκηση της Σχολής, "στα χέρια των εκπροσώπων του Θεού, του Νόμου και του Κράτους" συνέβαλλαν στη δημιουργία εκ του μη όντος μιας πρωτοποριακής και καινοτόμας υποδομής εκπαίδευσης για τους νέους, με στόχο την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας .Το κύριο χαρακτηριστικό των 90 χρόνων της ιστορίας της Σιβιτανιδείου είναι η πολυποίκιλη διαχρονικά πραγματικότητα που αυτή εκφράζει, αποκρυσταλλώνοντας όλη την ιστορία της Τεχνικής Εκπαίδευσης της χώρας.

Εργαζόμενη χρόνια τώρα στο χώρο του ιστορικού Ιδρύματος, μοιράζομαι καθημερινά με συναδέλφους εκπαιδευτικούς, με θεσμικά όργανα της Σχολής και φυσικά με τους μαθητές μας κοινές ανησυχίες και κοινούς προβληματισμούς, απόρροια της ρευστότητας, της οικονομικής και ηθικοπνευματικής κρίσης της εποχής μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η διαφωνία είναι αναπόφευκτη. Μπορεί όμως να καταστεί εποικοδομητική και παραγωγική, ενεργοποιώντας τα μέλη της σχολικής κοινότητας και δρομολογώντας προοπτικές εξέλιξης. Ένα εκ βαθέων ευχαριστώ σε εσάς Θεοφιλέστατε και εκ μέρους όλων ημών, παρακαλούμε να μεταφέρετε την ευγνωμοσύνη μας στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, για την αγάπη και την αμέριστη στήριξή του τόσο στο Ίδρυμα, όσο και σε όλους εμάς. Από μέρους μας, να υποσχεθούμε ότι ολοένα θα κοπιάζουμε καθημερινά, για όλα όσα εκείνος, με την ευλογία του, μας εμπιστεύεται να πράττουμε.

Κύριε Πρόεδρε της Ε.Ε. – Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ και της Ε.Ε του Ιδρύματος - Κ. Γενική Διευθύντρια. Ευχαριστούμε εσάς που νοιάζεστε για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και για τη σταθερά δημιουργική εξέλιξή της. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους, που αν και έχουν από χρόνια συνταξιοδοτηθεί, δίνουν πάντα το παρόν και συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο του Ιδρύματος».

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο Δήμαρχος Καλλιθέας, ο Πρόεδρος και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σιβιτανιδείου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Σχολικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι και Διευθυντές από τις σχολικές μονάδες, του Ι.Ε.Κ., του Ε.Κ., του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ2, εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι μαθητές και πολλοί συνάδερφοι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί που συνταξιοδοτήθηκαν μετά από μακρά προσφορά στη Σχολή.

Ακολούθησε συνάντηση των παρευρισκόμενων στην αίθουσα του Δ.Σ. της Σχολής.