Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων

Την Πέμπτη 30 Μάϊου 2019 και ώρα 9:30 π.μ. τελέστηκε με ιδιαίτερη ευλάβεια το ετήσιο μνημόσυνο των αδελφών Βασιλείου και Λουΐζου Σιβιτανίδη, Ιδρυτών του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της Σιβιτανιδείου, από τον Πανοσιολογιότατο Συμεών Βενετσιάνο, Γενικό Διευθυντή του ιδρύματος Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Προέδρου του Δ.Σ. του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος καθώς και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών Βολιώτη.

Ο Πανοσιολογιότατος Συμεών Βενετσιάνος μετά το τέλος της δέησης στην σύντομη ομιλία του μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τόσο προς το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό όσο και προς τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Την καθιερωμένη ομιλία για την μνήμη των ιδρυτών αδερφών Σιβιτανίδη εκφώνησε, ο Υποδιευθυντής 2ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου κ. Κωνσταντίνος Χαλκίδης στο λόγο του μίλησε για τη ζωή και το έργο των αδερφών Σιβιτανίδη, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για την προσφορά της Σιβιτανιδείου Σχολής στην Ελληνική κοινωνία και μεταξύ άλλων τόνισε «Ο Βασίλειος Σιβιτανίδης ο διορατικός και ευφυέστατος αυτός ιδρυτής και ευεργέτης επιθυμούσε μια αυστηρή και δίκαιη διοίκηση του ιδρύματος, η οποία θα είχε στραμμένο το βλέμμα και την προσοχή της, πέραν του εκπαιδευτικού της χαρακτήρα και στο κοινωφελές έργο της. Έτσι, στην διαθήκη του, αποφασίζει να εναποθέσει την τύχη της Σχολής σε Επιτροπή, από τα μέλη της οποίας, τα τρία πρέπει να αποτελούνται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Αθηνών, ως Πρόεδρο, τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ως Αντιπρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δηλαδή στα στιβαρά χέρια των εκπροσώπων του Θεού, του Νόμου και του Κράτους.Η βούληση του Βασιλείου Σιβιτανίδη να είναι πρόεδρος της Σιβιτανιδείου Σχολής ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δεν είχε συμβολικό ή διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά αποκάλυπτε την κομβική σημασία που απέδιδε ο ίδιος στην Εκκλησία και τη συμβολή που μπορούσε να έχει στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού και κοινωφελούς του οράματος.

Το Σιβιτανίδειο 'Ιδρυμα δεν θα είχε, αυτή τη λαμπρή ιστορία, αν κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι, όπως ήταν ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος, ο Ανάργυρος Ηλιάδης, ο Κλεισθένης Φιλάρετος και άλλα πολλά επίλεκτα μέλη της Ελληνικής κοινωνίας, δεν είχαν σχεδόν ταυτιστεί με τους στόχους της Σχολής, το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρείχε. Η Σχολή αυτή είναι ένας θρύλος για την ΤΕΕ με τη δική της ξεχωριστή πορεία, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας, όχι μόνο για τα εκπαιδευτικά δρώμενα, αλλά και με την κοινωφελή προσφορά της, όπως ήταν η λειτουργία οικοτροφείου σ' αυτήν, στο οποίο στεγαζόταν και σιτιζόταν μεγάλος αριθμός απόρων μαθητών της.

Εμείς αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, δεν έχουμε άλλο δρόμο να ακολουθήσουμε. Ένας είναι ο δικός μας δρόμος, oι εργαζόμενοι στο ίδρυμα προχωράμε, έχουμε τη βαριά κληρονομιά και υποχρέωση να δουλέψουμε μονιασμένοι, να αλληλοϋποστηριζόμαστε και να επιμένουμε να οδηγούμε τη Σχολή σε φωτεινούς δρόμους με όνειρα και στόχους. Εμείς σεβόμενοι την προσφορά και τη μνήμη των ευεργετών αλλά και των παλαιοτέρων συναδέλφων., πρέπει να πορευθούμε ενωμένοι, όλοι μαζί, για ένα καλύτερο αύριο σεβόμενοι την θέληση των διαθετών, το όνομα, την ιστορία και την αίγλη της ΣΔΣΤΕ.

Πανοσιολογιότατε πατέρα Συμεών, εκ μέρους όλων μας, παρακαλούμε να μεταφέρετε την ευγνωμοσύνη μας στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για την αγάπη και την αμέριστη στήριξή του, τόσο στο Ίδρυμα, όσο και σε όλους εμάς.»

Κλείνοντας την τελετή του μνημοσύνου ο Πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Γεώργιος Κοτονιάς στη σύντομη ομιλία του επεσήμανε «Τόσο η Διοίκηση της Σχολής όσο και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα προχωρούμε με ευθύνη, ενότητα και σύμπνοια προκειμένου η Σχολή να μείνει πρωτοπόρος στα εκπαιδευτικά δρώμενα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης». Ενώ απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους συναδέρφους συνταξιούχους, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την επιμνημόσυνη δέηση τόνισε «Η ανελλιπής παρουσία σας όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις εκδηλώσεις της Σχολής μας δίνει χαρά και δύναμη και μας φέρνει από το παρελθόν συγκινητικές στιγμές για την όλη προσφορά σας στο Ίδρυμα». Κλείνοντας απηύθυνε τις θερμές ευχαριστίες της Διοίκησης της Σχολής στον π. Ανάργυρο Σιγάλα εκπαιδευτικό της Σχολής για την διαχρονική δημιουργική προσφορά του και το σημαντικό έργο που επιτελεί ακούραστα αγκαλιάζοντας με αγάπη και αλληλεγγύη τους μαθητές και τους συναδέλφους του.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κος Ανδρέας Χαρλαύτης, ο Δήμαρχος Καλλιθέας, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Γεώργιος Κοτονιάς, η Γενική Διευθύντρια της Σχολής κ. Ράνια Καλαντζή, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ. Σταθάκη Μαρία, Μουμούρης Νικόλαος, και Μιαούλης Γεώργιος, Σχολικοί Σύμβουλοι, οι Νομικοί Σύμβουλοι της Σχολής κ.κ. Γιωργάκης Θεόδωρος και Παπουτσής Δημήτριος, εκπρόσωποι και Διευθυντές από τις σχολικές μονάδες, του Ι.Ε.Κ., του Ε.Κ., του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ2, εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, μαθητές και πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί που συνταξιοδοτήθηκαν μετά από μακρά προσφορά στη Σχολή.

Ακολούθησε δεξίωση των προσκεκλημένων στην αίθουσα του Δ.Σ. της Σχολής.